">
aktualizováno: 24.03.2024 11:58:13 

Jihočeští trubači při OMS České Budějovice

Rok 2016
                    
     
04.11.09.
Svatohubertská mše Besednice
 

Již tradičně lovecké rohy rozrzněly okolí kostela sv. Prokopa v Besednici, kde se 4. 11.2016 konala Svatohubertská mše. Trubači troubili již před začátkem mše lovecké fanfáry a signály. Úderem 17. hodiny zaznělo hlavní lodí kostela vábení sv. Huberta. Průvod s místním farářem v čele, následovaným obětním darem jelena, vstoupil do kostela a troubená Introdukce zahájila samotnou mši. Na závěr mše trubači sestoupili z kůru, aby před kněžištěm usktečnili krátký koncert lovecké hudby. Posluchači se rázem vrátili do doby hraběte Antonína Šporka. Když hudba Leopolda Koželuha, Ondřeje Antona a jiných starých mistrů dozněla posledními tóny, trubači vyšli před kostel, kde se s veřejností mysliveckou i nemysliveckou rozloučili. Poslední skladbou tohoto podvečera byla ta nejkrásnější - Halali.ČB, 15.9.2015, SŽ.

     
21.10.
7. koncert k poctě sv. Huberta
 

Letošní, v pořadí již sedmý koncert k poctě sv. Huberta se opět nesl v duchu mysliveckých tradic a svou náplní přinesl opět něco nového. Malá změna programu byla bohužel vynucena smutnou událostí v řadách rakouských trubačů, kteří z těchto důvodů omluvili svou neúčast. Kromě Jihočeských trubačů účinkoval Pražský trubačský sbor a Trubači OMS Tábor. Letošní ročník byl zaměřen hlavně na hudbu starých mistrů a vše se prolínalo soudobou tvorbou našeho významného skladatele mysliveckých signálů lovecké hudby Josefa Selementa, u kterého jsme si připomněli 90. Výročí jeho narození. V druhé polovině koncertu jsme si připomněli soutěžní skladby z 1. Mistrovství Evropy mysliveckých trubačů, které se konalo 30.9. – 1.10.2016 v Mariánských Lázních. Soutěžilo zde zhruba 200 trubačů v 18 souborech ze šesti zemí, Česka, Slovenska, Rakouska, Německa, Polska a Slovinska. Náš soubor se zde v kategorii in Es probojoval do finále a obsadil 2. místo. Závěr koncertu patřil nádherné Hubertské mši Es dur, která je věnována Řádu sv. Huberta. Mše byla poprvé hrána a zpívána na mysliveckých slavnostech v Kuksu v roce 1995. Zvuk Es rohů je velmi vznešený a zcela jiný než zvuk B rohů, navíc Es rohy bylo možné do té doby slyšet v ČR jen velmi zřídka. S Josefem Selementem spolupracoval JUDr. Petr Vacek, který zpravidla nejdříve napsal hudbu a poté Josef Selement dopsal slova. Při tvorbě Hubertské mše in Es tomu nebylo jinak. Pan Selement však nestihl pro své onemocnění texty některých částí dokončit a tak části Introdukce, Gloria, Sanctus, Agnus Dei a Finále dodatečně opatřil textem Petr Vacek. Mše byla komponována originálně pro tři lovecké rohy in Es a zpěv. V roce 2007 po revizi díla byl přidán ještě jeden další hlas pro dokreslení zvuku. ČB, 30.10.2016, SŽ.

     
01.10. 1. MISTROVSTÍ EVROPY MYSLIVECKÝCH TRUBAČŮ MARIÁNSKÉ LÁZNĚ
 

Mariánská Lázně hostily Mistrovství Evropy mysliveckých trubačů. Mistrovství Evropy se konalo symbolicky právě v místě vzniku myšlenky evropské spolupráce mysliveckých trubačů. Mezi hlavní organizátory patří její zakladatelé, Petr Vacek a Petr Šeplavý, členové rady Klubu trubačů při ČMMJ. Centrem dění se stal nejen mariánskolázeňský dům Casino, ale také kolonáda, a malá hudební zastavení zažily také přilehlé parky. Na soutěž se přihlásilo nebo bylo nominováno téměř 200 trubačů z 18 souborů ze šesti evropských států, a to Česka, Slovenska, Polska, Rakouska, Německa a Slovinska. Soutěžilo se ve dvou kategoriích, a to v kategorii ladění in B a v kategorii ladění in Es. Pro návštěvníky byl připravený zajímavý program, ve kterém nechyběl slavnostní průvod trubačů, Svatohubertská mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie a společné vytrubování u nasvícené fontány. Již od počátku přípravy soutěže evropských trubačů se organizátoři soustředili především na myšlenku setkání a spolupráce. Všichni oceňujeme, že soutěž nebyla zatížena zbytečnými složitými pravidly, kategoriemi a výkonnostními stupni, ale všem účastníkům umožnila prožít radost ze hry a setkání. Do finále postupovali, za každou kategorii (B i Es) vždy tři soubory. Na prvním místě a zároveň Mistry Evropy se stali v obou kategoriích trubači OMS Přerov, my jsme do finále postupovali v kategorii in Es, kde jsme skončili na druhém až třetím místě bez určení pořadí. Finálové místo je pro nás obrovským úspěchem i proto, že si myslíme, že kategorie in ES je přeci jen o něco náročnější než kategorie in B a také hlavně proto, že ostatní soubory byly mnohem početnější a my jsme vystupovali pouze ve čtyřech. ČB. 10.10.2016, SŽ

     
06.06.
2. Česko-Slovenské soutěže mysliveckých trubačů, Pelhřimov
 

- Kategorie SOUBORY in B (výsledky)

Získali jsme krásné 8. místo

- Kategorie SOUBORY in Es (výsledky)

Obsadili jsme skvělé 3. místo