">
aktualizováno: 14.04.2024 16:57:09 

Jihočeští trubači při OMS České Budějovice

Rok 2009
 
 
 
01.12.
Česko - Bavorský seminář o myslivosti, Frymburk
 
 
V tomto adventním čase jsme byli jako soubor Jihočeských trubačů pověřeni, abychom hudebně zajistili a mysliveckým troubením doprovodili česko-bavorský seminář na téma „Honební právo v České republice a Bavorsku“ ve Frymburku, který v rámci projektu „Síť biodiverzita/lov“ pořádá Jihočeská společnost pro ochranu přírody a myslivost o.p.s. Semináře se zúčastnili radní Jihočeského kraje Ing. Karel Vlasák a Ing. František Štangl. Dále Ing. Roman Urbanec, Ph.D., předseda SR Jihočeské společnosti pro ochranu přírody a myslivost, člen Myslivecké rady ČMMJ, odborné příspěvky vedl Ing. Jiří Chmel, místopředseda ČMMJ a MVDr. Miroslav Vodňanský za státní veterinární správu. Za bavorskou stranu vystoupil Dr. Günther Baumer, viceprezident Bavorského mysliveckého svazu. První den semináře byl zakončen společenským mysliveckým večerem včetně bohatého zvěřinového rautu, který jsme opět trubačsky doprovodili. Na druhý den byla pro účastníky semináře připravena exkurze do honitby společnosti Agrowald s.r.o. Rožmberk nad Vlt. ČB, 15.2.2010, SŽ.
     
06.11.
Koncert k poctě sv. Huberta, Sezimovo Ústí
 
Podzim je v plném proudu a jak jinak oslavit svátek patrona myslivosti svatého Huberta, než koncertem lovecké huby. K tomuto svátku připravila paní Šárka Kvičínská koncert se svými Trubači OMS Tábor při ZUŠ Sezimovo Ústí, který se konal v pátek 6.listopadu. Ke spolupráci na vystoupení byl přizván i náš soubor - Jihočeští trubači při OMS ČB. Společné vystoupení se konalo v místním kině Spektrum a bylo znát, že se zde lovecká hudba těší velké oblibě. Soubory se prezentovaly jednotlivě, ale také zaznělo několik skladeb, které předvedly oba soubory společně. Dle ohlasů posluchačů, se koncert líbil a tak se budeme těšit na další společná vystoupení. ČB, 16.11.2009, RT.
     
26.09.
"Vytrubování z věže", Městské slavnosti Počátky - ukázky lovecké hudby
 
Náš soubor se podílel na kulturním programu v rámci Městských slavností v Počátkách svým vystoupením. V 9 hod. oznamoval slavnostními fanfárami z městské věže zahájení slavností a během dopoledne v rámci půlhodinového bloku mysliveckých signálů a fanfár seznámil návštěvníky slavností s loveckou hudbou.
     
29.08.
„Trubačský večírek“, jízdárna Vondrov u Hluboké nad Vltavou
 
Reprezentační akce pro přední představitele zemědělských podniků, Agrární komory Jihočeského kraje a jejich hosty spojená se soukromou oslavou našeho souboru.
     
27.08.
Alšova jihočeská galerie, Hluboká nad Vltavou, koncert pro hosty ČMMJ
 
Reprezentační koncert pro významné hosty ČMMJ v rámci celostátní výstavy Země Živitelka v Alšově galerii v Hluboké nad Vltavou.
     
27.08.
Země Živitelka, České Budějovice, stánek ČMMJ, pavilon F4
 
Výstava, která proběhla ve dnech 27.8. - 1.9.2009 v Českých Budějovicích v letošním roce zaznamenala rekordní účast za posledních 5 let, kdy celkový počet návštěvníků překročil 109 tisíc osob. Vysokou návštěvnost jsme zaznamenali též u našeho stánku. Můžeme doufat, že k tomu přispěl i náš hudební doprovod. Její 36. ročník zahájil prezident Václav Klaus společně s dalšími politickými zástupci. V den Národních dožínek a průběhu celé výstavy se objevili přední političtí reprezentanti jako premiér Jan Fischer a mnoho dalších zástupců politické sféry - poslanci, zástupci ministerstev či krajů. Mnozí z nich navštívili i pavilon ČMMJ. Myslivecký a rybářský pavilon F4 nabízel kromě dvou hlavních stanovišť ČMMJ a Rybářského svazu, také možnost nahlédnout na prezentace Klubu sokolníků, Práce s mládeží, Kynologů Českobudějovického okresního mysliveckého spolku, Myslivosti s.r.o. a v neposlední řadě také nás, soubor Jihočeských trubačů. Myslím, že jsme loveckou a mysliveckou hudbou, neodmyslitelně spjatou s mysliveckými zvyky a tradicemi důstojně reprezentovali ČMMJ nejen v rámci pavilonu, ale i v rámci celé výstavy. ČB, 21.10.2009, SŽ.
 
 
 
16.08.
Otevření Lovecké komnaty, Státní zámek Telč
 
V překrásné prostředí renesanční zahrady, která patří k nejstarším architektonickým zahradám v České republice a vznikla v sedmdesátých letech 16. století na bývalém kolbišti, navíc ze dvou stran lemované arkádami, v jejichž výklencích byly zřejmě umístěny busty panovníků se uskutečnila výstava plastik ze dřeva, rodáka z Nové Říše, uměleckého řezbáře Petra Krajíčka. Pět symbolických komnat se v době konání výstavy postupně otevře dřevěným klíčem, abyste nahlédli do současné tvorby sochařsko-řezbářského uměleckého řemesla Petra Krajíčka. Je to zajímavou zvláštností, znovu se zahledět do další odemčené imaginární komnaty, která odhalí vždy jednu z pěti nových dřevěných soch. My jsme měli tu čest podílet se na otevření třetí, lovecké komnaty. ČB, 20.8.2009, SŽ
     
04.08.
Vernisáž Oldřicha Tripese, Lovecký zámek Ohrada, Hluboká nad Vltavou
 
Výtvarník, spisovatel a propagátor mysliveckých tradic Oldřich Tripes je výraznou postavou české myslivosti. Veřejnosti je znám především jako autor skvělých perokreseb a ilustrací. Dosud ilustroval více než čtyřicet knih převážně s mysliveckou tématikou (Vladimír Hanzal, O zvěři a myslivosti, 1994 a 2000; Daniela Kuntová, Psi – teorie a praxe, 1995, Václav Vochozka – Vladimír Hanzal, Lovečtí psi, 1996; Václav Vochozka, Jezevčíci v myslivecké praxi, 2000; Eric. H. W. Aldington, O psí duši, 1999; Jan Lebeda, Okáček – Veveří kluk z Jánského vrchu, 2004; Kniha české myslivecké poezie, 2007, etc.). Ilustrace Oldřicha Tripese se pravidelně objevují i na stránkách odborných časopisů Myslivost, Svět myslivosti či Pes – přítel člověka. Svou výtvarnou tvorbu pravidelně prezentuje na výstavách (např. Římov 1998, Ohrada 1999, Týn nad Vltavou 2005, České Budějovice 2008). Dlouhodobě spolupracuje s nakladatelstvími DONA, TG Tisk, Brázda, Olympia, atd. Přestože sám o sobě prohlašuje, že není typickým spisovatelem, napsal řadu povídek, pro které čerpal náměty zejména v přírodě a v historii. Oldřich Tripes je znám také jako neúnavný propagátor a populizátor myslivosti, mysliveckých tradic a myslivecké mluvy. Má za sebou desítky besed, školení a prezentací. Spolupracuje s televizí, rozhlasem a tiskem. Zajímavých výsledků dosáhl i v myslivecké praxi. Patří mezi zakladatele oblasti chovu daňčí zvěře ve volnosti – na Novohradsku, Trhosvinensku a v oblasti Todeňské hory, kde od roku 1995 vykonává funkci mysliveckého hospodáře celé oblasti. Oldřich Tripes se narodil 20. června 1933 v jihočeských Komařicích, kde také žije a tvoří.
     
01.-08.08.
LKT, Chlum u Třeboně
 
Do letního kurzu trubačů v Chlumu u Třeboně zbývají dva týdny a je to přesně rok co jsem se na tento trubačský týden vydala poprvé. Tehdy bez jakýchkoliv zkušeností a hudebních znalostí, jenom s lesnicí v ruce, ale s obrovskou touhou hru na nástroj poznat, jsem si i se sestrou zabalila kufr a vydaly se vstříc mysliveckému troubení. V Chlumu jsme se ubytovaly v kempu odkud jsme docházely na hodiny hraní do nedaleké ZUŠ. Jako jistotu, možná i trochu strachu z neznáma jsme si přibalily i kolo a plavky pro případ, že by nás hudební teorie nebavila či následná praxe s lektory neoslovila. Po prvním dni, hodině a vůbec od prvního okamžiku setkání s lidmi s kurzy spojenými, však bylo rozhodnuto a kolo už do konce týdne sloužilo pouze jako dopravní prostředek. Každý den jsme absolvovaly hodinu u jednoho lektora, která pro nás byla nesmírně obohacující a inspirativní. Vždy jsme měly z čeho čerpat a hudební teorie pro nás byla zábava na kterou rády vzpomínáme. S přibývající délkou pobytu se naše nadšení a radost ze hry jen stupňovala a tak se teď obě těšíme, až budeme moci ostatní trubače znovu pozdravit a zahrát si s nimi. Věřím, že kdybych Chlum nenavštívila a na vlastní kůži si nezkusila hru na lesnici, přišla bych nejenom o spoustu přátel, ale také i o poznání jak krásné myslivecké troubení je, a že stojí za to se naučit na tyto lovecké nástroje hrát. Ať žije léto s fanfárami! Eva Holomá
 
Tak už je to za námi. Dosud jsem ještě nevstřebal všechny zážitky, které nám přineslo největší soustředění trubačů na jihu Čech, ale rád bych ostatním předal alespoň trochu „chlumecké atmosféry“, na několika málo fotografiích, která na nás dýchá z každého koutu „Chluma“. Celý kurz měl tak rychlý spád a byl tak hektický, že jsme ani nestačili fotit. Myslím, že každý z nás již považuje Chlum za svoji další „srdeční“ záležitost, protože : „do Chlumu jedou trubači, každý se troubit naučí …“. Dovolím si za všechny poděkovat organizátorům kurzu za jejich obětavost, lektorům za jejich vstřícnost a chlumeckým za velkou toleranci ke všem účastníkům. Ještě musím přidat trochu chvály. Věřím, že tato akce přinesla každému z nás uspokojení a posunula hranice námi vytýčených cílů dál. Určitě stmelila skupinu Jihočeských trubačů, jejíž řady rozšířili další kolegové a kolegyně  – trubači. Určitě zvýšila sebevědomí po výborně zvládnutém vystoupení na vernisáži Oldy Tripese na zámku Ohrada. Jen šest z mnoha účastníků letního kurzu si trouflo na zkoušky pro trubače začátečníka. Jen tří z přihlášených uspěli a dva z nich patří mezi Jihočeské trubače. I to svědčí o dobře odvedené práci a spolupráci v rámci TŠJSČB - Trubačské školy J. Selementa v Českých Budějovicích ( pro zasvěcené jde o „Tauerovu školu J. Selementa v ČB“ ). Určitě jsme jako Jihočeští trubači nezanechali špatný dojem na žádném společném vystoupení, a že jich nebylo málo. Koncerty v Třeboni, Chlumu, Cepu i v zahraničí. Děkuji všem přátelům za jejich přítomnost, za nové zážitky a nová přátelství. Kdo nezažil, nepochopí … Myslivosti a mysliveckému troubení zdar ! Léto s fanfárami pokračuje ! ČB, 13.8.2009, SŽ
     
27.06.
Národní myslivecké slavnosti, Lovecký zámek Ohrada, Hluboká nad Vlt.
 
Barokní zámek Ohrada, na kterém se každoročně konají na konci června Národní myslivecké slavnosti, které navazují na bohatou lesnickou a loveckou tradici zámku se nachází v městečku Hluboká nad Vltavou, nedaleko novogotického zámku Hluboká. Tato akce, kterou pořádají Národní zemědělské muzeum Praha a Ohrada, Českomoravská myslivecká jednota, město Hluboká nad Vltavou, časopis Myslivost a Lesy Hluboká nad Vltavou a.s., se letos na loveckém zámku Ohrada uskutečnila v sobotu 27. června 2009. Mezi hlavní body programu patřila ukázka práce pobočky Trubačské školy Josefa Selementa v Českých Budějovicích v samostatném 45 minutovém vystoupení, mistrovství republiky ve vábení jelenů, představení práce sokolníků a loveckých psů, dále mimořádná předpremiéra celovečerního filmu režiséra Roberta Sedláčka „Muži v říji“. Inspiraci k natočení snímku prý autor nalezl mimo jiné i na úspěšném mistrovství Evropy ve vábení jelenů, které se na zámku Ohrada uskutečnilo v loňském roce. Kromě zahajovacího koncertu pod vedením pana JUDr. Petra Vacka a pana MgA. Roberta Tauera jsme mysliveckým signály a fanfárami provázeli celý průběh mysliveckých slavností. Bylo to velmi náročné, protože v průběhu slavností nám někteří kolegové postupně „odpadávali“ a závěr jsme dokončovali ve čtyřčlenné sestavě, ale i tak jsme se, se vším vypořádali se ctí a v dobré kondici, přestože nám jako tradičně nepřálo počasí. Mělo pouze dvě polohy. Buď prudké slunce nebo přívalové deště, takže na nádvoří jsme se po kotníky brodili vodou a blátíčkem nebo potem. Nestěžuji si, vždyť jsme myslivci ... Přestože „sebechvála smrdí“, musím nás tady všechny za náš výkon pochválit a myslím, že na tak krátkou dobu společného troubení jsme pod vedením Roberta udělali pořádný kus práce, který ocenili všichni aktéři slavností i návštěvníci. Tím nechci říci, že není co vylepšovat nebo na čem pracovat dál a zase je vše třeba brát jako novou posilující zkušenost, ale z mého laického pohledu jde o velký úspěch a určitě jsme nikoho nezklamali. Jsem rád, že jsem byl při tom. Zámek Ohrada nenabízí jen loveckou expozici, ale v areálu se také nachází jedna z nejstarších zoologických zahrad u nás. Zoo leží na břehu Munického rybníka v alejí starých dubů s nádherným výhledem na zámek Hluboká. ČB, 15.7.2009, SŽ.
     
26.06.
Promenádní koncert v Borovanech
 
Mezi další vystoupení patřil Promenádní koncert v Borovanech, který byl součástí společného programu s Dechovým souborem ZUŠ Borovany. Zazněla zde řada skladeb pro soubor loveckých nástrojů, ale také skladby, které předvedl každý trubač samostatně. Koncert se konal 26. 6. 2009 v nádherné zámecké zahradě, a protože se počasí vydařilo, navodilo vystoupení nádhernou atmosféru. Na druhý den se soubor zúčastnil Národních mysliveckých slavností v Hluboké nad Vltavou na lovecké zámku Ohrada, což bylo vyvrcholení celého našeho společného troubení. ČB, 9.7.2009, RT.
     
21.06.
14. Národní soutěž mysliveckých trubačů Křivoklát
 
Sobota 21.6.2009 byla pro myslivecké trubače dnem slavnostním a zároveň soutěžním, protože v prostorách starobylého hradu Křivoklát probíhalo klání mysliveckých trubačů z celé České republiky, kteří v rámci Národní soutěže přišli porovnat své hudební dovednosti a um. Soutěže se zúčastnilo celkem 228 trubačů a bylo by asi zbytečné zde uvádět program, jednotlivé soutěžní kategorie a podrobnosti z organizace soutěže. To vše bylo připraveno na velmi dobré úrovni ze strany organizátorů. Úderem deváté hodiny dopolední se rozezněly první tóny při společném nástupu a zvuk lesnic a mysliveckých fanfár se začal rozléhat po nádvoří hradu a věřím, že i v okolních hlubokých křivoklátských lesích a roklích připomněl zašlou slávu českých knížat a králů, připomněl dávnou slávu loveckých štvanic, myslivosti a lovu. Možná, že ještě stojí v podhradí na nějakém nepřístupném místě „zelený“ pamětník, který určitě zvedl korunu již při prvních tónech a připomněl si vzácné a často opomíjené myslivecké tradice. Připomněl je i mě tak, že z toho až „běhal mráz“ po zádech. Celý den probíhal v duchu přátelské, pohodové, upřímné a otevřené atmosféry, tak vzácné pro dnešní tržní společnost. Ti kdo se celé akce zúčastnili si jistě odnáší hluboký prožitek ze společného troubení a nádherné lovecké hudby tak jako já, který je pro mne o to cennější, že jsem se všeho jako naprostý začátečník mohl zúčastnit vedle svých zkušenějších kolegů. Není důležité na jakém místě se kdo umístnil a na jakém místě jsme se umístili jako soubor. Důležité ale je, že jsme to prožili. Tady bych citoval slova našeho kolegy a vedoucího souboru, Roberta Tauera : „chci Vám všem ze srdce poděkovat, že jste našli sílu, chuť a v neposlední řadě čas, abyste se naučili hrát na své nástroje. Účast na této soutěži byla pro nás velice inspirativní, a i když konkurence byla opravdu veliká, tak si myslím, že zkušenosti to jsou pro nás velmi cenné a hlavně - DALI JSME O SOBĚ VĚDĚT!!“ Mám ještě hlavu plnou zážitků a doznívají ve mně střípky vzpomínek na myslivecké fanfáry, zpěv a Svatohubertskou mši, a vůbec se mi nechce vracet do běžné reality všedních dnů. Křivoklát pro mne znamenal hluboký prožitek s fantastickou atmosférou a být hrdý na to, že i já mám v ruce lesnici. Každému, kdo by chtěl něco podobného „ochutnat“ doporučuji – přijďte a začněte se učit hře na myslivecké hudební nástroje. Nikdy není pozdě a společně nám to půjde lépe. ČB, 23.6.2009, SŽ.
     
11.06.
Okresní myslivecký sněm ČB
 
 
Slavností trubačský doprovod Okresního mysliveckého sněmu na němž se hodnotí celoroční práce OMS České Budějovice, jednotlivých mysliveckých sdružení, honebních společenstev i jednotlivců. Dobrou tradici se stalo, na tomto místě, slavnostní předávání mysliveckých vyznamenání.
     
29.05.
Vernisáž Život pod hladinou a rybníkářství na Novohradsku, Nové Hrady
 
Na závěr školního roku se mimo závěrečných zkoušek, uskutečnilo několik veřejných vystoupení, na kterých soubor představil lovecké troubení široké veřejnosti. V Nových Hradech Trubačský soubor zahájil vernisáž výstavy Život pod hladinou a rybníkářství na Novohradsku. Byla to první společná hra na veřejnosti spojená s jakousi generální zkouškou před účastí na Národní soutěži mysliveckých trubačů na Křivoklátě, kde se Trubačský soubor představil se svými soutěžními skladbami. ČB, 9.7.2009, RT.
     
24.05.
Zlatá srnčí trofej, Lovecký zámek Ohrada, Hluboká nad Vltavou
 
Zlatá srnčí trofej je dětská myslivecká soutěž s dlouholetou tradicí, která na okrese České Budějovice nebyla nikdy přerušena. V letošním roce se konala v překrásném prostředí loveckého zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Do okresního kola soutěže postupují dětí z místních kol. Soutěží se v kategorii mladších a starších žáků a vítěz z každé kategorie postupuje do národního kola. Okresního kola se každoročně zúčastňuje minimálně 25 dětí, což svědčí o velké pozornosti, která je na místní úrovni přípravě dětí věnována. Vlastní okresní kolo soutěže je rozděleno na praktickou a teoretickou část. V praktické části mají děti za úkol rozpoznat a určit plemena loveckých psů, lovecké zbraně, zvěř a rostliny. Praktická část sklidila v letošním roce nebývalý ohlas, protože Národní zemědělské muzeum Praha prostřednictvím své pobočky loveckého zámku Ohrada zapůjčilo řadu zajímavých exponátů a dále nám bylo umožněno jednu část soutěže připravit přímo ve výstavních prostorách zámku. Teoretická část probíhá formou testů se zaměřením na Mysliveckou mluvu, zvyky a tradice, Mysliveckou zoologii, Mysliveckou péči o zvěř, Lovectví, Mysliveckou kynologii, Lovecké střelectví a Myslivecké předpisy. Každý okruh obsahuje deset otázek. Celá soutěž připomíná malou maturitu v níž některé děti prokazují znalosti, které by jim mohl závidět leckterý myslivec. Za přípravu, zdařilý průběh soutěže je nutno poděkovat členům kulturní komise, za vstřícný přístup personálu loveckého zámku Ohrada v čele s jeho ředitelem Mgr. Martinem Slabou, místním myslivcům za trpělivost a v neposlední řadě také sponzorům, bez kterých by si každé dítě neodnášelo hodnotnou věcnou cenu. ČB, 30.5.2009, SŽ.
     
03.01.
Okresní myslivecký ples OMS České Budějovice
 
Po Novém roce se tradičně začíná naplno rozjíždět plesová sezona. V Českých Budějovicích byl první akcí tradiční myslivecký bál, který se nepřetržitě koná od poválečných let. Již druhým rokem je ples pořádán ve spolupráci s Agenturou Metropol v prostorách DK Metropol, což se ukázalo jako velmi dobrý krok ke zvýšení úrovně programu a kulturní propagaci mysliveckého plesu. Sál je slavnostně vyzdoben symboly myslivosti, převládá zelená, všude je cítit vůně lesa a jedlového jehličí. Na začátku nemohly chybět slavnostní fanfáry trubačů, podání slavnostní číše bílého či červeného vína podle chuti návštěvníků a přípitek se Svatým Hubertem v centrální hale Metropolu. Na rozdíl od dřívějších let, zde hrají žáci pobočky Trubačské školy J. Selementa, která se ustavila při OMS v Českých Budějovicích. Jsou tu dnes trubači od školního až do důchodového věku. Po slavnostních fanfárách se ples rozjíždí ukázkou z programu folklorní skupiny Malý furiant, která předvádí jihočeské lidové tance a hudbu. Po té již moderátor zve všechny na parket. Celý večer běží podle předem stanového harmonogramu, který je pečlivě dodržován. K tanci a poslechu na sále, který je obsazen do posledního místečka, hraje skupina Metroklub, začíná prodej bohaté zvěřinové tomboly, která obsahuje na 180 cen a kromě velkého množství drobné zvěře, zvěřinových balíčků i několik kusů srnčí, dančí zvěře a divočáků. V průběhu večera si účastníci mohou zakoupit zvěřinové výrobky – salámy, klobásy, paštiky a šunku od zpracovatele zvěřiny, firmy Windsor Wild z Kuchařovic. Zároveň si mohou prohlížet a obdivovat připravenou výstavu exponátů z Loveckého zámku Ohrada z Hluboké nad Vltavou a kresby našeho významného šiřitele mysliveckých tradic Oldřicha Tripese. Dále je připravena digitální laserová střelnice se  střelbou na letící kachny. Výsledky se hodnotí a střelec s nejvyšším počtem zásahů získává zvěřinovou odměnu. Je překvapivé, že při účasti myslivecké veřejnosti, dosud vždy vyhrála některá z přítomných dam. Na posilnění hostů je kromě koktejlového baru připravena restaurace, která po celý večer nabízí zvěřinové speciality, např. kančí domino na grilu s brusinkovou omáčkou a mladou hruškou na víně a jiné speciality.  Pořadatelé samozřejmě nezapomněli na ukázky ze života myslivců a mysliveckých tradic, mezi které hlavně patří ukázka lovecké hudby při průběhu honu a pasování na lovce daňků. Pro zpestření kolem půlnoci probíhá na sále dražba uloveného kusu srnčí zvěře, kterou slavnostně uvádí opět trubači mysliveckými fanfárami. Zábava pokračuje až do rána, nikomu se nechce odejít a ples, který se vydařil, končí až když se, se všemi rozloučí opět myslivečtí trubači hudbou a zpěvem. Povedl se nám myslivecký ples s vysokou úrovní, který určitě přispěl k dobré propagaci myslivosti, za což bych zároveň rád poděkoval všem, kteří se na přípravě plesu podíleli. ČB, 20.2.2009, SŽ.